Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Φωτογραφίζοντας στην Εθνική Αντίσταση και όχι μόνο.Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας (ΛΕΦΚΚ)


Η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας (ΛΕΦΚΚ)
διοργανώνει το Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014 στις 19:00, ώρα 18:00,στον Πολυχώρο του Φωτοκινηματογραφικού Μουσείου της ΛΕΦΚΚ (Δημοτική Αγορά, Κατ. Ι-28) προβολη φωτογραφιων με παραλληλη ομιλια του ερευνητή της φωτογραφίας Μανόλη Κασιμάτη (πολιτιστική εταιρεία ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ) με θέμα Φωτογραφίζοντας στην Εθνική Αντίσταση και όχι μόνο.
Ο  Μανολης Κασιματης / http://eteriafotografizontas.blogspot.gr/ παρουσιαζει και αναλυει φωτογραφιες και φωτογραφους περιοδου Εθνικής Αντίστασης 1942-1945.
Μετα απο μια πολυ συντομη αναφορα-παρουσιαση των φωτογραφων του ΕλληνοΙταλικου πολεμου, εστιαζει στην περιοδο της Εθνικης Αντιστασης φερνωντας στο φως ξεχασμενους και λησμονημενους φωτογραφους του Απελευθερωτικου Αγωνα. Ταυτοχρονα ξεκαθαριζει ορισμενες συγχισεις που ειχαν δημιουργηθει ως προς την πατροτητα καποιων φωτογραφιων.

Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας (ΛΕΦΚΚ)
Πολυχώρος του Φωτοκινηματογραφικού Μουσείου (Δημοτική Αγορά, κατάστημα Ι-28).

χορηγια επικοινωνιας: περιοδικο Fmag  -  http://fmag.gr/
                                              Βιβλιοθηκη Εθνικη Αντισταση -  http://biblioteca-antistasi.blogspot.gr/

 Η Λέσχη Φωτογραφίας κ΄ Κινηματογράφου Καρδίτσας ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1978 κάνοντας δυναμική είσοδο στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης αναπτύσσοντας πλήθος δραστηριοτήτων, συνεργαζόμενη με καλλιτέχνες, υπηρεσίες, συλλόγους, οργανισμούς, περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες, τηλεόραση, κλπ.


Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

«Αναζητώντας τα ίχνη της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα» Κυριακή 9 Μαρτίου

Με αφορμή την επέτειο από τις μαζικές κινητοποιήσεις των Αθηναίων τον Μάρτιο του 1943 ενάντια στο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των γερμανικών αρχών κατοχήςΟ ρ/σ «105.5 Στο Κόκκινο» http://stokokkino.gr διοργανώνει συλλογικό περίπατο με τίτλο:
«Αναζητώντας τα ίχνη της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα»
που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Μαρτίου στις 11:00 το πρωί με αφετηρία τα Προπύλαια
Η ξενάγηση στους δρόμους της Αθήνας θα γίνει από τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη.
Στόχος του περιπάτου είναι η περιήγηση στους δρόμους και τα κτίρια της Αθήνας όπου σημειώθηκαν οι σημαντικότερες αντιστασιακές κινητοποιήσεις του αθηναϊκού λαού κατά την περίοδο της Κατοχής και η ανάδειξη ενός σημαντικού μέρους της ιστορίας της που παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστο:
--Η πρώτη διαδήλωση και η πρώτη απεργία του 1942
--Η ανατίναξη του κτιρίου της ελληνικής ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ
--Οι χώροι κράτησης και βασανισμού αντιστασιακών από τις γερμανικές αρχές κατοχής
--Οι διαδηλώσεις ενάντια στην πολιτική επιστράτευση και η κατάληψη του Υπουργείου Εργασίας
--Οι αιματηρές μαζικές διαδηλώσεις του 1943
--Τα καζίνο των μαυραγοριτών και το στρατηγείο των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας
Μέσα από την αφήγηση σε κάθε σταθμό του περιπάτου θα γίνει προσπάθεια να ανασυσταθεί η μνήμη της κατοχικής Αθήνας, της Αντίστασης και των θυμάτων του αντιστασιακού αγώνα.  

Μετά το τέλος του περιπάτου θα ακολουθήσει συζήτηση στο Πολυτεχνείο (αμφιθέατρο Γκίνη) με
τον ερευνητή, Μανώλη Κασιμάτη (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ) και τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη ενώ παράλληλα θα προβληθεί
σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από την περίοδο της Κατοχής.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ 194. Φίνος Φιλμ

Ο Φιλοποίμην Φίνος, εμβληματική μορφή του κινηματογράφου στην Ελλάδα, γεννήθηκε στην Κάτω Τιθορέα της Λοκρίδας το 1907 και είχε σπουδάσει νομικά. Από το 1939 άρχισε να ασχολείται με τον κινηματογράφο, όμως  επακολούθησαν τα πολύ δύσκολα χρόνια της  Κατοχής,  όταν οι Γερμανοί   ε κ τ ε λ ο ύ ν  τ ο ν  π α τ έ ρ α  του και συλλαμβάνουν τον ίδιο λόγω συμμετοχής του στην Αντίσταση.
Όλος ο εξοπλισμός του λεηλατείται και τα «Επίκαιρα» που γύριζε επί Κατοχής κατάσχονται και καταστρέφονται.Ίδρυσε τη «Φίνος Φιλμ» το 1942, που λειτούργησε αδιάκοπα μέχρι τον θάνατό του. Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται 175 ταινίες, πολλές από τις οποίες έμειναν κλασσικές. Ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στη χώρα μας και μια από τις μεγαλύτερες στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Ο «πατέρας του ελληνικού κινηματογράφου» πέθανε το 1977. 



Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη "Βίοι παράλληλοι του Εμφυλίου"
( Το απόσπασμα περιλαμβάνει τα Κινηματογραφημένα επίκαιρα του 1944 παραγωγή της Φίνος Φιλμ που έχουν θέμα την απελευθέρωση της Αθήνας από το Γερμανικό στρατό. Δεν προβλήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα. Ανακαλύφθηκαν από το Ροβήρο Μανθούλη σε κινηματογραφικά αρχεία στις ΗΠΑ και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην αρχική τους μορφή ενσωματωμένα στο ντοκιμαντέρ του "Βίοι παράλληλοι του Εμφυλίου".) Το απόσπασμα αναρτήθηκε στο διαδίκτυο με την άδεια του Ροβήρου Μανθούλη. Ιστοσελίδα του Ροβήρου Μανθούλη: http://manthoulis.wordpress.com



Κινηματογραφωντας στην ΚΑΤΟΧΗ -  Άγγελος Παπαναστασίου



  O Άγγελος Παπαναστασίου γενήθηκε στις 14 Iανουαρίου του 1896 και πέθανε την 1 Iουνίου του 1953. Aνώτερος Aξιωματικός του Eλληνικού Πολεμικού Nαυτικού προσέφερε πάντοτε και με κάθε τρόπο τις υπηρεσίες του στην Eλλάδα από δημόσιες θέσεις και ως ιδιώτης, χωρίς ποτέ να λογαριάσει προσωπικά συμφέροντα και κινδύνους. Δραστήριος επιχειρηματίας ίδρυσε την ελληνική βιομηχανία ΠAK A.E. μοναδική κατασκευάστρια μπαταριών αυτοκινήτων στα Bαλκάνια. Πριν κατασχεθεί το εργοστάσιο από τους Γερμανούς κατακτητές, ο Άγγελος Παπαναστασίου και οι εργάτες έκαναν δολιοφθορά σε μεγάλο αριθμό μπαταριών με αποτέλεσμα γερμανικά άρματα μάχης να ακινητοποιηθούν στη Δυτ. έρημο και τα ρωσικά σύνορα. Aκόμα, με το μικρό του καΐκι Aγ. Aνάργυροι, αφού φυγάδευσε Έλληνες πολίτες και αξιωματικούς που κινδύνευαν, το προσέφερε για να βοηθήσει τις ελληνικές ναυτικές επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Eλλάδας.  
H κινηματογράφηση και η εμφάνιση της ταινίας Aπό την Tραγωδία της Eλλάδας 1941-1944 έγινε από τον ίδιο τον Άγγελο Παπαναστασίου, με κίνδυνο της ζωής του. H ταινία προβλήθηκε στη Δίκη της Nυρεμβέργης, το Σεπτέμβριο του 1947, στη μεγάλη αίθουσα του Δικαστηρίου ως αψευδής μάρτυς των εγκλημάτων του πολέμου.  Το 1978, υπεύθυνοι του Πολεμικού Μουσείου έκριναν ότι η ταινία έπρεπε να λογοκριθεί, προφανώς λόγω πολύ σκληρών εικόνων από Ταγματασφαλίτες εν δράσει, και βασανισμένων και δολοφονημένων ανθρώπων, οπότε και "έκοψαν" 18 λεπτά από τα 65 αρχικά. Το 2000 ένας Ούγγρος σκηνοθέτης o Péter Forgács πήρε το αρχείο, που περιελάμβανε και τις ευτυχισμένες στιγμές της οικογένειας Παπαδάκη με τη μικρή Λουκία, και έφτιαξε ένα ντοκυμαντέρ, "Angelos' film". 
 Το αρχείο σήμερα ανήκει στην κόρη του Λουκία Παπαδάκη, η οποία και προσπαθεί να το διαδόσει με προβολές σε σχολεία και διάφορες αίθουσες.


Κώστας Παράσχος
Ή Κατοχή – φωτογραφικά τεκμήρια 1941 – 1944. ΕΡΜΗΣ. 

Ο Κώστας Παράσχος γεννήθηκε στις Κυδωνιές (Αϊβαλή) της Μικράς Ασίας το 1912. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, η οικογένειά του πήγε στη Μυτιλήνη και το 1924 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα. Σπούδασε Νομική, Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Παν/μιο Αθηνών απ'όπου πήρε και το δίπλωμά του. Παρακολούθησε και μαθήματα φιλολογίας, όμως αφοσιώθηκε επαγγελματικά στη Δημοσιογραφία. Πραγματοποίησε αποστολές εκτός Ελλάδας, στην Αγγλία, την Αυστρία, την Αίγυπτο, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Γιουγκοσλαβία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Τουρκία. Από το 1957 έως το 1970 διηύθυνε το περιοδικό «Η διάπλαση των παίδων».
Κατά τη διάρκεια της κατοχής ο Κώστας Παράσχος δημοσιογραφούσε στην Εφημεριδα ΠΡΩΙΑ. Ταυτόχρονα επιδόθηκε στη δημιουργία ενός φωτογραφικού έργου με εικόνες και στιγμιότυπα της κατοχικής Αθήνας, με κίνδυνο της ζωής του, διότι απαγορεύονταν η λήψη φωτογραφιών και τιμωρούνταν με την ποινή του θανάτου. 
Τράβηξε περίπου 800 φωτογραφίες στη διάρκεια των ετών 1941 -1944, εμφανίζοντας ο ίδιος τα φιλμ του και κρύβοντάς τα σε δυσπρόσιτα σημεία, κυρίως στην στέγη του σπιτιού του.  Ένας άριθμός άπό τίς 850 φωτογραφίες, πού πήρε, κυκλοφόρησαν σέ βιβλίο, τό 1973, με τίτλο: «Ή Κατοχή – φωτογραφικά τεκμήρια 1941 – 1944»